Hygienic Design w firmie KIPP
Higiena jest niezbędnym wymogiem podstawowym nie tylko w produkcji żywności! Higiena ma od dawna równie ogromne znaczenie w wielu innych gałęziach przemysłu, takich jak przemysł farmaceutyczny lub produkcja farb i lakierów.
Powodem jest fakt, że pożądane jest wytwarzanie towarów z jak najmniejszą ilością dodatków konserwujących. Jednocześnie konieczne jest jednak zagwarantowanie długiego okresu trwałości.
Produkcja towarów o niskim poziomie dodatków konserwujących i długim okresie przydatności do spożycia wymaga środowiska produkcyjnego, które eliminuje wszelkie ryzyko zanieczyszczenia mikroorganizmami lub brudem.
W budowie instalacji oznacza to odpowiednie zaprojektowanie wszystkich komponentów i powierzchni.
Wymagania dotyczące Hygienic Design są zatem jasne! Brud nie może przywierać do elementów i musi być łatwy do usunięcia.
Aby utrzymać produkcję wolną od zanieczyszczeń, KIPP produkuje części standardowe i elementy manipulacyjne metodą Hygienic Design. Asortyment obejmuje 17 elementów, które spełniają wymogi EHEDG i pozytywnie przeszły test DGUV.
Co to jest Hygienic Design?
Wymagania wobec Hygienic Design
Podstawy Hygienic Designs
Zalety Hygienic Design
Hygienic Design w asortymencie KIPP
KIPP jako doświadczony producent
Co to jest Hygienic Design?
Hygienic Design to systematyczne podejście do projektowania instalacji produkcyjnych, maszyn, urządzeń i środowisk pracy. Hygienic Design tworzy optymalne higieniczne warunki, aby zminimalizować skażenie artykułów spożywczych, artykułów farmaceutycznych lub innych wrażliwych materiałów.
Typowe cechy higienicznego projektu obejmują:
|
Wymagania wobec Hygienic Design
Wymagania wobec konstrukcji elementów produkowanych metodą Hygienic Design odzwierciedlają część typowych cech. Wymagania można podzielić na dwa duże obszary.
Materiał
Materiał poszczególnych komponentów odgrywa ważną rolę. Podczas produkcji części Hygienic Design firmy KIPP wykorzystano następujące materiały:
- Stal nierdzewna: dokładniej mówiąc, jest to nierdzewna stal austenityczna chromowo-niklowo-molibdenowa. Więcej informacji na temat materiału znajduje się tutaj – Stal nierdzewna 1.4404.
- Materiały zgodne z wymaganiami UE i FDA: POM lub silikon, stosowane przez nas tworzywa sztuczne są zgodne z wymaganiami UE i FDA. Tutaj znajduje się więcej informacji na temat POM.
Powierzchnia
Podczas tworzenia Hygienic Design decydującą rolę odgrywa zdatność powierzchni do czyszczenia. Istotne jest, aby powierzchnie były łatwe do czyszczenia w celu ochrony żywności lub innych towarów przed zanieczyszczeniem. To znaczy, że konieczne jest zapobieganie wszelkim nierównościom, aby uniemożliwić przedostawanie się brudu lub zarazków do pęknięć lub szczelin. Aby jakiekolwiek resztki nie pozostawały w trudno dostępnych obszarach, ważne jest, aby narożniki i krawędzie miały promień co najmniej 6 mm.
Szczególną uwagę należy poświęcać również rowkom na o-ringi. Często są one potencjalnymi miejscami gromadzenia się brudu i bakterii. Ważne jest, aby rowki o-ringu były wykonane zgodnie z wymogami higieny. W ten sposób rowki na o-ringi umożliwiają skuteczne czyszczenie i minimalizują ryzyko skażenia.
Podstawy Hygienic Designs
Podstawowe zasady Hygienic Design marki KIPP przejawiają się w różnych miejscach.
- EHEDG
- Test DGUV
- FDA
European Hygienic Engineering & Design Group – EHEDG
Grupę European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) powołano do życia w 1989 roku. Jednoczy ona szerokie spektrum ekspertek i ekspertów z obszarów produkcji maszyn i artykułów spożywczych, dostawców przemysłu spożywczego, instytucji badawczych, uniwersytetów oraz państwowych podmiotów z zakresu zdrowia publicznego. Jako konsorcjum non-profit EHEDG dąży do ciągłego doskonalenia wszystkich aspektów produkcji żywności w zakresie technologii higieny i projektowania. Na podstawie około 45 wytycznych EHEDG testuje wyroby produkcyjne i wydaje certyfikaty dla producentów.
Wytyczne EHEDG, w zgodności z obowiązującymi przepisami, są starannie przekazywane wszystkim członkom. Gwarantuje to, że produkcja żywności zawsze spełnia najwyższe standardy higieny.
Misją EHEDG jest umożliwienie bezpiecznej produkcji żywności dzięki specjalistycznej wiedzy w zakresie inżynierii higienicznej i projektowania. Odbywa się to przez promowanie higienicznych projektów i środowisk we wszystkich obszarach produkcji żywności.
KIPP jest członkiem EHEDG! Wdrażanie standardów EHEDG w zakresie Hygienic Design jest naszym obowiązkiem.
Test DGUV stowarzyszenia Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung
Test DGUV to kontrola bezpieczeństwa przeprowadzana przez Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung (DGUV). Służy do sprawdzania towarów, maszyn i środków roboczych pod kątem bezpieczeństwa i zgodności z obowiązującym przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy. Celem testu DGUV jest zidentyfikowanie i zminimalizowanie potencjalnych źródeł zagrożeń.
Ważnym ogniwem dla produkcji naszych elementów standardowych i manipulacyjnych zgodnie z założeniami Hygienic Design jest organizacja Prüf- und Zertifizierungsstelle Lebensmittel und Verpackung (PZL, pol. jednostka testowa i certyfikacyjna w dziedzinie żywności i opakowań). Jest to wyspecjalizowana jednostka, zajmująca się sprawdzaniem i certyfikacją maszyn, urządzeń i środków roboczych w branży artykułów spożywczych i opakowań.
Podczas testu DGUV analizowane są różne kryteria, jak konstrukcja, materiały, charakterystyka obsługi i środki bezpieczeństwa. Testy są często przeprowadzane przez niezależne ośrodki badawcze lub rzeczoznawców. Niezależnie sprawdzają zgodność z wymogami prawnymi i w razie potrzeby wydają certyfikaty lub raporty z testów.
Przeprowadzenie testu DGUV jest w wielu branżach, w szczególności w przemyśle, obligatoryjne, aby zapewnić, że środki robocze i maszyny są zgodne z wymaganymi normami bezpieczeństwa i zapewniają bezpieczne środowisko pracy.
Food and Drug Administration – FDA
FDA to skrót nazwy Food and Drug Administration, czyli amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków. Porównywalnym organem w Niemczech jest Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności). Ze względu na reprezentację firmy KIPP na całym świecie nasze elementy standardowe i manipulacyjne zgodne z zasadami Hygienic Design muszą jednocześnie spełniać wymagania jakościowe FDA.
Zalety Hygienic Design
Hygienic Design zapewnia liczne zalety dla przedsiębiorstw w różnych branżach. Są to między innymi:
- Gwarancja bezpieczeństwa żywności: Jednym z głównych celów Hygienic Design jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności i innych wrażliwych materiałów przez minimalizowanie potencjalnych źródeł skażenia. Zmniejsza to ryzyko zatrucia żywności, chorób i wad jakościowych.
- Skrócenie czasu produkcji: Ta zaleta wynika z mniejszego zapotrzebowania lub krótszego czasu czyszczenia. Pozostały czas można wykorzystać na produkcję innych towarów. Oprócz krótszego czasu czyszczenia zaletą Hygienic Design firmy KIPP jest oszczędność czystej wody i środków czyszczących.
- Poprawa jakości produktów: Hygienic Design ma na celu poprawę jakości wytwarzanych towarów przez promowanie zgodności ze standardami i praktykami higienicznymi. Czyste środowisko produkcyjne i maszyny przyczyniają się do minimalizowania zanieczyszczeń i błędów produkcyjnych.
- Wzrost efektywności kosztowej: Projektując instalacje i urządzenia zgodnie z zasadami Hygienic Design firmy mogą obniżyć koszty w dłuższej perspektywie. Wydajne procesy czyszczenia, krótsze przestoje wskutek zanieczyszczenia i mniej odrzutów przyczyniają się do poprawy rentowności.
- Zgodność z przepisami prawnymi: Hygienic Design pomaga przedsiębiorstwom spełnić wymogi przepisów prawnych i dyrektyw w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz bezpieczeństwa i higieny pracy. Jest to szczególnie ważne w celu uniknięcia problemów prawnych i sankcji.
- Wzmocnienie zaufania klientów: Konsekwentne realizowanie założeń Hygienic Design sygnalizuje klientom i konsumentom zaangażowanie przedsiębiorstwa na rzecz jakości, bezpieczeństwa i higieny. To wszystko wzmacnia zaufanie konsumentów w towary i wizerunek marki.
Firmy powinny stawiać na Hygienic Design, ponieważ zapewnia ono szereg istotnych korzyści, które mogą pozytywnie wpływać na ich działalność, jakość produktów i wizerunek.
Hygienic Design w asortymencie KIPP
Jako linia produktów KIPP Novonox Hygienic jest wyrazem pełnego sukcesu. Ta linia produktów obejmuje Hygienic Design i Hygienic USIT. Obie kategorie idealnie się przy tym uzupełniają. Hygienic Design odnosi się do przepisów dotyczących projektowania poszczególnych komponentów maszyn. Produkty Hygienic USIT to chronione znakiem towarowym i opatentowane komponenty ze stali nierdzewnej.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat Hygienic USIT ?
Kategoria Hygienic Design obejmuje 17 produktów. Są wśród nich śruby z łbem sześciokątnymi śruby z łbem kulistym zgodne z zasadami Hygienic Design. Do tej kategorii należą też różne zamki obrotowe.
Rozróżnia się przy tym 3 wersje zamków obrotowych.
Zamek obrotowy z o-ringiem spełnia wymagania higieniczne zgodnie z normami DIN EN 1672-2 oraz DIN EN 14159. Każdy z trzech higienicznych zamków obrotowych ze stali nierdzewnej wyklucza rozwój zarazków i spełnia surowe wytyczne w zakresie higieny i produkcji żywności. Nadają się do stosowania w branży żywności i napojów.
Oprócz osłon gwintów i stopek wychylnych ze stali nierdzewnej 1.4301 do tej kategorii produktów należą również nasadki i wstawki z tworzywa sztucznego . Poszczególne produkty mogą być montowane za pomocą kluczy oczkowych i szczękowych z nasadkami .
W tej kategorii należy wyróżnić w szczególności produkty zawierające pierścień uszczelniający Hygienic Design . Głównym zadaniem pierścieni uszczelniających jest ochrona pęknięć, martwych przestrzeni lub szczelin przed wnikaniem resztek produktów lub płynów czyszczących. Uszczelnienie KIPP można stosować w temperaturach od –20°C do +100°C. Pierścień uszczelniający zgodny z Hygienic Design został wyprodukowany z materiałów zdatnych do kontaktu z żywnością, a jego kształt został zoptymalizowany pod kątem czyszczenia. Zalicza się do osprzętu do śrub z łbem sześciokątnym i nakrętek sześciokątnych w tej kategorii produktów.
Produkty z kategorii Hygienic Design są wykonane głównie ze stali nierdzewnej 1.4404 i 1.4301 . Nasz Przegląd surowców zapewnia dokładniejszy wgląd w składy tych dwóch rodzajów stali nierdzewnej.
KIPP jako doświadczony producent
Jako doświadczony producent w dziedzinie Hygienic Design firma KIPP dysponuje wieloletnim doświadczeniem w zakresie rozwoju i produkcji komponentów zgodnych z wymogami higieny. Dzięki zrozumieniu standardów higienicznych zastosowań KIPP oferuje wysokiej jakości produkty, odpowiadające najsurowszym wymogom higienicznym. Jako producent KIPP tworzy komponenty bez martwych przestrzeni, z gładkimi powierzchniami i łatwą do czyszczenia konstrukcją.
W ten sposób KIPP zapewnia wsparcie w realizacji wymogów higienicznych w branży żywności, farmacji, chemii lub innych obszarach, w których higiena ma zasadnicze znaczenie.